Repareren is leuk!
Op woensdag 25 november hebben we 22 leerlingen en vier begeleiders van het Kids College Apeldoorn in onze Zwitsal-vestiging ontvangen.
Arjin Jans, directeur van Foenix, heeft het openingswoord gehouden. Daarna hebben de leerlingen samen met hun begeleiders naar een kort filmpje over Foenix en het Repair Cafe gekeken. Vervolgens heeft het workshop-team bestaande uit vier collega’s van de Technische Werkplaats waar het Repair Café onderdeel uitmaakt, in kleine groepen een rondleiding gegeven in de winkel, het Repair Cafe, De Wasserij & Het Textielatelier en de Houtwerkplaats.
Na de rondleiding is de groep in twee verdeeld zodat iedere kind genoeg aandacht kon krijgen. Leerlingen hebben verschillende defecte lampen en klokken, in kleine groepjes onder de begeleiding van het workshop-team gedemonteerd. Alle onderdelen zijn zorgvuldig uit elkaar gehaald, defecte elementen ontdekt. Het was een uitdaging voor kinderen om gefocust te blijven. Daarom zijn ze halverwege naar de Technische Werkplaats meegenomen om meer informatie te krijgen over wat er wordt gedaan met afgekeurde onderdelen van apparaten. Ze mochten daar DVD- en CD-players uit elkaar schroeven en onderdelen in verschillende bakken leggen voor afvoer naar verantwoorde recyling. Daarna zijn de leerlingen doorgegaan met de workshop. Ze hebben de reparatie van de lampen en klokken afgerond. Het was een ontdekkingstocht en puzzelen voor hen om de juiste onderdelen weer terug te zetten en te zien dat de klokken en lampen het weer deden. Inclusief de rondleiding heeft de workshop twee uur geduurd.
We willen aan kinderen het gedachtegoed meegeven dat repareren duurzamer en voordeliger is dan nieuw kopen. Kinderen kunnen zelf leren een defect artikel uit elkaar te halen, gereedschap gebruiken, samenwerken en de kennis op te doen dat wat kapot is niet weggegooid hoeft te worden (het is geen afval maar een grondstof), goederen leren waarderen en leren dat elk afzonderlijk onderdeel zijn waarde heeft.