Het succes van de kringloopwinkel

Terwijl de ene na de andere winkelketen failliet gaat, maakt één winkelketen een ongekende groei door: de kringloopwinkel. De hartverwarmende serie Het succes van de kringloopwinkel laat zien dat de kringloop niet alleen qua spullen, maar ook qua mensen vol verborgen parels zit.

 

Behalve het commerciële succes van kringloopwinkels, er zijn er meer dan 1000 in Nederland met een geschatte omzet van zo’n 250 miljoen euro per jaar, is het vooral het sociale succes dat de kringloopwinkel zo bijzonder maakt. De meer dan 20.000 mensen die in de kringloop werken bestaan uit vrijwilligers, asielzoekers, ex-gedetineerden, mensen die werken met behoud van uitkering, en betaalde krachten. Samen trekken ze elkaar omhoog en proberen ze elkaars problemen op te lossen. En dat grotendeels zonder dat de overheid zich ermee bemoeit.

De kringloop is een waar snuffelparadijs. Voor sommige mensen is het speuren naar schatten in de constante aanvoer van spullen een echte verslaving. Je ziet er tieners op zoek naar vintage kleding, een bijstandsmoeder op zoek naar een nieuw servies en de Range Rover eigenaresse op zoek naar design spullen. En die zijn er!

De vijfdelige serie Het succes van de kringloopwinkel volgt de verhalen van gewone en bijzondere mensen door heel het land. Wie het Nederland van nu wil zien, moet in de kringloopwinkel zijn. Het echte hart van Nederland.

Regie: Frank Wiering

Het succes van de kringloopwinkel is van 25 t/m 29 december om 21.10 uur in vijf delen te zien op NPO 2.
Zichtlink beschikbaar

vpro.nl/kringloop
Op de website van Het succes van de kringloopwinkel zijn portretten te vinden van personen uit de serie. Daarnaast kunnen kijkers hun mooiste kringloopvondst en het verhaal daarachter delen in de digitale schattenkast. Onder de mooiste vondsten worden prachtige kringloopprijzen vergeven.