Vrijdag 11 februari bracht wethouder Jeroen Joon van Economische Zaken een taart naar Foenix. Hij feliciteerde ons omdat wij een subsidie van € 50.000,-  van Rijkswaterstaat krijgen. Met deze subsidie wil het kabinet bijdragen aan meer hergebruik en reparatie van consumptiegoederen. Hierdoor zijn namelijk minder grondstoffen nodig.

In totaal dienden meer dan dertig gemeenten een projectplan in. Uiteindelijk zijn negentien daarvan positief beoordeeld. Jeroen Joon: “Als gemeente stimuleren we sociaal ondernemerschap. Daarom hebben wij samen met Foenix een projectplan voor deze subsidie ingediend. Het is fantastisch dat Foenix deze extra steun ook echt krijgt.” 

Hergebruik van spullen

Foenix is de vogel uit de Griekse mythologie die spullen verzameld, die als brandstof gebruikt en daarna sterker en krachtiger uit zijn as herrijst. En dat is precies hoe onze organisatie te werk gaat. Inmiddels hebben we een Innamepunt, drie Kringloopwinkels, een Wasserij, Textielatelier, Houtwerkplaats, Repair Café, Technische Werkplaats, Fietsen Werkplaats en Klokkenmakerij in Apeldoorn. Jaarlijks bieden wij 750 leer- en werkplekken. Mensen die zo’n een traject volgen werken op een positieve manier aan hun positie op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Daarbij verwerken we 4000 ton aan goederen per jaar, waarvan 92% wordt hergebruikt. Foenix was al een circulair ambachtscentrum. En nu is het tijd om door te ontwikkelen. 

Crediet: Gemeente Apeldoorn en Rob Voss