Een schatkist voor elke basisschool

 

Lancering van "Een schatkist voor elke basisschool" als onderdeel van het project Total Collect.

Op donderdag 7 februari lanceerde Foenix de eerste schatkist op Montessori Basisschool Passe- Partout (Lange Grafte 37).

 

De eerste kinderburgemeester van Apeldoorn, Sibel Özcan en de wethouder duurzaamheid, Mark Sandmann, waren hierbij aanwezig. Om op diverse plaatsen in Apeldoorn de meerwaarde van circulaire economie zichtbaar te maken, gaan we als onderdeel van het project ‘Total Collect’ schatkisten plaatsen waarin spullen voor hergebruik geplaatst kunnen worden. We starten een pilot met een aantal scholen. De eerste school is de Montessori Basisschool Passe-Partout die veel waarde hecht aan kosmisch onderwijs waarin verwondering, bewondering en zorg voor de kosmos centraal staan.

 

Educatief programma

Leerlingen verzamelen hun ongebruikte spullen in de schatkist. Zodra de kist vol is gaan ze op excursie naar Foenix: de kinderen zien bij het innamepunt wat er met hun spullen wordt gedaan en wat “afval” betekent en er worden interactieve workshops bij Foenix op het Zwitsal-terrein georganiseerd. Tijdens deze workshops krijgen kinderen op een spelende en creatieve manier inzicht in circulariteit door van afgedankte spullen iets moois te maken. Om dit te ondersteunen bieden we de school het boek “Het Kringloopwinkeltje” en een gastles over hergebruik aan.
Kinderen worden zo op jonge leeftijd bewuster van koopgedrag en denken na over hergebruik van spullen, in plaats van spullen in de prullenbak te gooien. Op deze manier kunnen de kinderen bijdragen aan een duurzame samenleving waar milieu, mens en economie in harmonie zijn zodat de aarde niet uitgeput raakt. Dit project wordt door de Gemeente Apeldoorn ondersteund.

 

Nieuwe generatie

Wij, de oudere generatie, hebben niet het goede voorbeeld gegeven als het gaat om omgang met onze wereld. Foenix voelt de plicht om de nieuwe generatie te helpen deze te herstellen zodat zij de regie krijgen over hun toekomst. Wij nemen de kinderen via de schatkaart in de kist mee op reis samen met de ingebrachte spullen op een route van huis naar huis via Foenix zodat de cirkel rond is. Tijdens deze reis ervaren ze dat hun ongebruikte spullen geen afval is maar pareltjes zijn.