Door vrijwilligerswerk weer werkfit!

Het verhaal van Laska

Laska is gek op boeken, uren kan zij rondstruinen in boekenwinkels. Boeken zijn haar passie, ze hebben ieder hun eigen sentiment. De boekenafdeling van Foenix, voelt als haar boekenwinkel. Waar haar liefde voor boeken tot uiting komt in zorgvuldig samengestelde boekenpresentaties, het persoonlijke contact met klanten en het warme ontvangst.

Via haar re-integratietraject is Laska gestart met vrijwilligerswerk op de boekenafdeling bij Foenix. “Ik ben totaal iets anders gaan doen dan ik deed, dat is heel goed geweest. Maar de schakeling was moeilijk. Met begeleiding vanuit mijn re-integratietraject ben ik daar gekomen. Met vrijwilligerswerk ben ik uit mijn bestaande bubbel gestapt. Hierdoor heb ik kunnen ervaren ik wat ik leuk vind en wat ik kan doen. De koppeling in mijn liefde voor boeken naar werkfit met vrijwilligerswerk had ik zelf niet gemaakt.”

Vijf jaar geleden stopte Laska met werken als coach bij het UWV na verschillende uitvalperiodes. “2 jaar geleden kreeg ik de diagnose chronische wiplash, RSI en chronische burnout met een prikkelstoring door een ongeluk van 25 jaar geleden. Met de diagnose kon ik verder, nu weet ik waar ik aan moet werken en waar mijn gebreken en pijnpunten liggen. Het besef kwam, terug naar oude baan kan niet.”

De boekenafdeling bood Laska een prikkelarme werkomgeving waarin ze weer in haar kracht kwam te staan. “Fysiek was het vrijwilligerswerk zwaar met mijn klachten. In het begin is alles pittig. De hele dag met boeken sjouwen. Op het moment dat de tijd vanzelf omging wist ik dat ik mijn arbeidsritme had ontwikkeld. Dit voelde zo goed, ik kan weer wat! De boekenafdeling van Foenix was voor mij de plek om te voelen waar mijn grenzen liggen.”

Door vrijwilligerswerk voelt Laska zich weer onderdeel van de maatschappij. “Ik werd ergens verwacht, ze houden rekening met me, gaan uit van mijn kwaliteiten , als ik er niet ben word ik ook gemist. Hier was ik uit. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. En heb weer collega’s! Samen plannen maken en ik heb mijn winkeltje. Ik weet wat goed verkoopt en wat mensen graag willen lezen. Ik weet wie er vaak komen, dat is leuk. Boeken hebben een sentiment, hier werk ik graag mee. Zelf ben ik veel nieuwe soorten boeken gaan lezen, heel leuk! Mijn creatieve geest is aangewakkerd. Ik maak graag mooie boekpresentaties, richt met zorg de boekenafdeling in en geniet ervan om met collega’s in thema’s te werken.”

Vanuit Laska haar vorige werk had ze nooit bedacht om in een boekenwinkel te werken. “Nu ik dit doe bij Foenix durf ik weer te dromen omdat ik weer arbeidsritme en zelfvertrouwen heb. De stap naar vrijwilligerswerk bij Foenix is veiliger dan ik had verwacht. Probeer maar eens iets kijk wat het je brengt. Je kant altijd iets, maar soms heb je hulp nodig. Die heb ik bij Foenix gekregen. Ik heb mezelf weer terug gevonden. Thuis zitten had ik nodig, maar lost uiteindelijk niets op.  Ik weet nu dat ik twee ochtenden kan werken, ik voel me weer werkfit.”

Wij werken aan een duurzame en betrokken samenleving. Doe je mee?