Symposium

Op De Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, hebben we in Orpheus, samen met vele bijzondere gasten, ons 40-jarig bestaan met een symposium gevierd! We hebben onze gasten letterlijk op het podium in de spotlights gezet, vanwege hun bijdrage aan het realiseren van de missie van Foenix: het creëren van een circulaire en inclusieve samenleving waar mens, milieu en economie op een harmonieuze manier met elkaar in evenwicht zijn. 
 
Foenix is de Nederlandse versie van Phoenix, de mythologische vogel die vanuit haar as herrijst. De ene vleugel van Foenix symboliseert milieu en duurzaamheid, en de andere vleugel symboliseert mensen en inclusiviteit. Het lichaampje dat twee vleugels met elkaar verbindt is het financiële aspect. Tijdens het symposium "40 Jaar Foenix, 40 Jaar Impact" kwamen deze kenmerken van Foenix steeds aan bod. Het geheel is versterkt door een indrukwekkende performance van Bright Richards, directeur van "New Dutch Connections" en tijdloze muziek van Nymphéas Trombone Quartet van Nationale Jeugdorkesten Nederland. Verhalen en muziek bouwen een brug tussen oud en nieuw, verleden, heden en toekomst. Ze geven hoop en leggen de aandacht op overeenkomsten in plaats van op verschillen.
Het symposium werd geleid door Leonie Reinders, eigenaar van het bedrijf LC2, voormalige directeur van de BKN en een zeer gewaardeerde samenwerkingspartner van Foenix. Na het welkomstwoord van Arjin Jans, directeur/bestuurder van Foenix, vertelde Leonie Reinders over de historische ontwikkeling van kringloopwinkels van idealisme naar professionele branche.
Daarna heeft Jeroen Joon, wethouder economie, brede welvaart en veiligheid een presentatie gehouden over de betekenis van de term "Brede Welvaart". Vervolgens heeft Jeroen Joon als onderdeel van Impact Gesprekken Arjin Jans geïnterviewd over de positieve consistente impact die Foenix in de afgelopen 40 jaar heeft gerealiseerd. Lees hier meer in het artikel van de Stedendriehoek.

Arjin Jans vertelde na het mini-concert over het belang van "Taal, diversiteit en inclusiviteit" vanuit zijn ervaring. Hij heeft benadrukt hoe belangrijk het is om oprecht nieuwsgierig naar de ander te zijn, waarbij een gelijkwaardige ruimte en respect in de ontmoeting noodzakelijk is.

Na de heerlijke vegetarische lunch heeft Johan van Buuren, directeur van het crowdfundingsplatform Waardevoorjegeld.nl, verteld over zijn carrière switch na een burn out en hoe hij via zijn werk een positieve impact kan creëren in het leven van mensen/organisaties.
Vervolgens heeft Gönül Hettema-Fidan, adjunct-directeur van Foenix, een Foenix Impact Award aan drie bijzondere mensen uitgereikt als blijk van waardering voor hun tomeloze inzet voor de realisatie van een circulaire en/of inclusieve samenleving: Maaike Moulijn, Renée Kranenberg en Tiphaine Bresser.
We danken onze dagvoorzitter, al onze sprekers, sponsoren en Orpheus van harte voor hun bijdrage aan ons symposium!